SZYNKA GOTOWANA

Tak przygotowana szynka zachowuje cały aromat przypraw zawartych w marynacie, idealnie zastępuje tradycyjne wędliny do kanapek


Składniki:
500 dag szynki wieprzowej w miarę podłużny kawałek
2 łyżki musztardy krem z miodem
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
4 ziarna jałowca
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
1 łyżeczka papryki czerwonej
4 łyżki oleju
Dratwa
Osłonka poliamidowa bezbarwna

Sposób przygotowania:
Szynkę płuczemy przekładamy do miski, zasypujemy wszystkimi przyprawami, zalewamy olejem i tak zamarynowaną zostawiamy w lodówce na 12 godzin. Do rękawa z foli (osłonka taka jak stosujemy do produkcji grubej kaszanki) wkładamy naszą szynkę razem z marynatą. Mocno zawiązujemy z każdego końca dratwą i wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania gotujemy 30 minut. Zostawiamy szynkę w wodzie  do wystygnięcia. Znowu gotujemy ale tym razem 15 minut i po wystudzeniu wędlina jest już gotowa do jedzenia.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty