ZUPA OGÓRKOWA Z MAKARONEM I KLOPSAMI
Każdy z Nas na pewno jadł zupę ogórkową. Tradycyjnie w Naszych domach gotuje się ją z ryżem lub z ziemniakami. Ja dziś proponuję, abyście spróbowali z makaronem i mięsnymi klopsikami
Kiszonki a w tym ogórki kiszone są bardzo ważnym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo dużą rolę w poprawie kondycji naszego organizmu, zapobiegając infekcjom, wzmacniając nasz układ odpornościowy.
Kiszonki a w tym ogórki kiszone są bardzo ważnym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo dużą rolę w poprawie kondycji naszego organizmu, zapobiegając infekcjom, wzmacniając nasz układ odpornościowy.
Składniki:
zupa:
2 l bulionu drobiowego
5 średniej wielkości ogórków kiszonych
1 łyżka masła
pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
klopsiki:
2 udka z bulionu
1 jajko
1 mały ząbek czosnku
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
oliwa
dodatkowo:
dowolny makaron
Sposób przygotowania:
Mięso z bulionu wyjmujemy oddzielamy od kości i studzimy.
Ogórki ścieramy na oczkach grubej tarki i podsmażamy je na łyżce masła.
Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażone ogórki. Gotujemy około 10 minut. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy śmietanę hartujemy gorącym wywarem, dokładnie rozmieszaną wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Obrane mięso drobno siekamy. Dodajemy jajko, starty czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiany doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor.
Zupę podajemy z makaronem i klopsami posypaną przed podaniem zielonym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz