PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ KUSKUS

Szybkie w przygotowaniu pierogi, a do tego bardzo smaczne i syte zapraszam po przepis


Ciasto:
Farsz:
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 kg ziemniaków
1 cebula
laska kiełbasy np. Toruńskiej (około 300 g)
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je tłuczemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kaszę zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm wody nad kaszą. Zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oliwie zdejmujemy z patelni i dodajemy do ziemniaków. Na pozostały olej wrzucamy pokrojoną również w kostkę kiełbasę i smażymy dobrze ją podpiekając.
Wszystkie składniki (kaszę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, cebulę) mieszamy ze sobą. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku. Smak tych pierogów powinien być lekko ostry.
Z przygotowanego ciasta wycinamy krążki i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Moja ulubiona propozycja podania to podsmażone na oleju z kwaśną śmietaną


Komentarze

Popularne posty