OGÓRKI Z PAPRYKĄ
Składniki :
ogórki niedużej wielkości
papryka czerwona
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
chrzan
czosnek
Zalewa na około 5 słoików litrowych
9 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Na dno słoika włożyć pokrojoną cebulę. Umyte ogórki ciasno ułożyć w słoikach na pionowo. Paprykę umyć i wyczyścić z nasion, pokroić w grube paski i do każdego słoika włożyć po 3-4 kawałki.Wsypać do każdego słoika łyżeczkę gorczycy, po listku laurowym, po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i kawałeczek chrzanu.
Składniki na zalewę zagotować bez octu. Ocet wlewamy na samym końcu doprowadzając do wrzenia całość.
Ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 5-10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz