SAŁATKA COLESŁAW
Biała kapusta - bogata w witaminę C, B, A,E,K i rutynę. Świetnie leczy kaca, choroby stawów i guzy. Zapobiega anemii, podnosi odporność, zapewnia piękny wygląd naszemu ciału.Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Składniki:
1/2 małej główki kapusty białej
1 duża marchewka
1 mała cebula
SOS:
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu 10%
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
1 duża marchewka
1 mała cebula
SOS:
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu 10%
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy schłodzoną w lodówce co najmniej 2 godziny przed spożyciem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz