ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Składniki
200 g makaronu np świderki
2 laski kiełbasy podwawelskiej
papryka czerwona
puszka kukurydzy konserwowej
30 dkg pieczarek
natka pietruszki
1 cebula
kawałek żółtego sera
sos
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka śmietany 30%
zioła prowansalskie
papryka ostra
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy i podduszamy na maśle z papryką pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą. (czas przygotowania wszystkiego około 10 minut)
Masło roztapiamy w rondelku, dosypujemy mąkę ciągle mieszając, dolewając powoli śmietanę, przyprawiając przyprawami, mieszamy aż sos nam zgęstnieje. (około 5 minut)
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, i zalewamy sosem, posypując startym żółtym serem. Zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz