ZABIELANY BARSZCZ CZERWONY
Barszcz ten to zupa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dziś podzielę się z Wami przepisem, wg którego gotowała tą zupę moja mama i ja do dziś przygotowuję ją w ten sam sposób... Sami zobaczcie i spróbujcie
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 czerwone buraki
2 łyżki śmietany 18 % do zup
1 łyżka mąki
1/2 l żurku lub barszczu białego
zielony koperek
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka stopionej słoniny
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlać 2 litry wody, wrzucić umyte i obrane warzywa, podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podgotować wywar ok. 15 minut, następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę buraki i rozgnieciony ząbek czosnku, gotować wszystko razem jeszcze ok. 15 minut Całość wywaru zalać żurkiem doprowadzić do wrzenia. Śmietanę zagęścić 1 łyżką mąki, dokładnie rozmieszać i zabielić barszczyk. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny ( jeżeli jest za mało kwaśny). Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną i jajkiem na twardo posypując obficie świeżym zielonym koperkiem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz