ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM BESZAMELOWO-SZPINAKOWYM

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków ugotowanych na połtwardo
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej (lub 1 mała)
1/2 papryki żółtej ( lub 1 mała)
1 cebula
2 laski kiełbasy śląskiej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
przyprawa do ziemniaków
4 łyżki śmietany 18 %
2 jajka
20 dag sera żółtego w kawałku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w paski. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, Paprykę obieramy i kroimy w paski, wszytko razem dusimy na łyżce masła. Kiełbasę i cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę porcji ziemniaków, posypujemy je przyprawą, połowę kiełbasy z cebulką oraz połowę papryki z marchewką, warstwy powtarzamy, wszystko zalewamy rozmieszaną dokładnie śmietaną z jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 20 minut.

Zapiekankę podajmy gorącą polaną sosem szpinakowym.

SOS BESZAMELOWY SZPINAKOWY:
Składniki:
150 ml mleka
1 mała cebulka
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
25 g mąki pszennej
250 g szpinaku (np mrożonego)
gałka muszkatołowa
sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlewamy mleko, obraną przekrojoną na pół cebulkę, liść laurowy ziarna pieprzu i przecięty na pół ząbek czosnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
  2. W rondelku roztapiamy masło, następnie wsypujemy mąkę i mieszając trzepaczką smażymy kilka minut. Cały czas mieszając wlewamy czyste mleko bez dodatków, a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do sosu dodajemy rozmrożony wcześniej  szpinak i całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.


Komentarze

Popularne posty