RUSKIE PIEROGI

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju

Farsz:
0,5 kg tłustego twarogu
0,5 kg ziemniaków
sól
pieprz
przyprawa do zup w płynie
papryka ostra
roztopiona słonina z cebulką

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe mielimy i studzimy. Mieszamy z rozdrobnionym twarogiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy podduszoną cebulkę.
Składniki na ciasto mieszamy z ciepłą wodą, wyrabiamy, tak aby ciasto było dobrze wyrobione ale miękkie. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi np za pomocą maszynki do lepienia pierogów. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone słoniną z cebulką oraz pokropione przyprawą do zup w płynie.


Komentarze

Popularne posty