KURCZAK W SOSIE CURRY Z DYNIĄ

Wartości leczniczych i składników odżywczych dyni nie sposób przecenić. Jest to warzywo bogate w witaminy i minerały, a moja mała córeczka po prostu ją uwielbia.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżeczki curry
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
50 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy curry i chili, dodajemy 1 łyżkę oliwy z  oliwek wszystko mieszamy i odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na małym ogniu około 2 minut. Dodajemy mięso i wszystko razem dusimy około 3 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, delikatnie wszystko mieszamy. Dolewamy mleczko kokosowe i śmietankę. wszystko razem dusimy do momentu zredukowania sosu do pożądanej przez nas konsystencji. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Moja propozycja podania to makaron, ale świetnie to danie smakuje z ryżem lub ulubionym pieczywem.
Smacznego

Komentarze

Popularne posty