ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁEM I KALAFIOREM
Ilość składników uzależniamy od ilości porcji jaką chcemy przygotować
Ja podaję przepis na dwie duże porcje
Składniki
10 różyczek kalafiora
10 różyczek brokuła
1 kg ugotowanych młodych ziemniaków (można ugotować wieczorem na półtwardo)
kawałek wędzonego boczku (ewentualnie kiełbasa)
1 duża cebula
śmietana 18 % około 2 łyżki
1 duże jajko
przyprawa do ziemniaków
10 dag sera żółtego
oliwa
Sposób przygotowania
Kalafiora i brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy na plasterki i układamy jedną warstwę na cebuli, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni, aby wytopił się z niego naturalny tłuszcz, wysypujemy na ziemniaki. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, przekładając kalafiorem i brokułem, wszystko posypujemy przyprawą do ziemniaków, całość zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz