JABŁKOWY NEKTAR

Jabłka - stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Co więcej świetnie sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości,a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Jabłka zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność.

Składniki:
3 dużej jabłka
1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka miodu
woda niegazowana

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy cieniutko ze skorki, wycinamy gniazda nasienne.
Umieszczany w wysokim naczyniu, wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier waniliowy i miód. Wszystko razem miksujemy blenderem. Dolewamy wody w ilości zależnej od pożądanej gęstości naszego soku. Jeżeli istnieje konieczność dosładzamy miodem, lub zakwaszamy cytryną



Komentarze

Popularne posty