DOMOWY ROSÓŁ
Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać” Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.
Składniki:
woda
mięso:
kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo
wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ja używam około 100 g
1 szyja indyka
1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
włoszczyzna
1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
1 mały por
niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
przyprawy
1 mały liści laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól i pieprz mielony
szczypta suszonego lubczyku
woda
mięso:
kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo
wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ja używam około 100 g
1 szyja indyka
1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
włoszczyzna
1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
1 mały por
niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
przyprawy
1 mały liści laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól i pieprz mielony
szczypta suszonego lubczyku
Natka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Komentarze
Prześlij komentarz