CIASTO NA DOMOWĄ PIZZE
Ja bardzo lubię pizze na cienkim cieście, jeżeli Wy również to zapraszam po przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mleka
drożdże instant 7 g
1 jajko
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
Pizza:
sos pomidorowy
salami
pieczarki
czerwona cebula
czarne oliwki
czerwona i żółta papryka
kukurydza
ser żółty
bazylia, oregano, tymianek
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy jajko i dodajemy letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Tak przygotowany placek smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone ulubione składniki pizzy, posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni (grzanie na dół bez termoobiegu) na 8 minut, aby ciasto pod wpływam ciepła urosło delikatnie, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 15 minut (bez termoobiegu), po tym czasie pizze posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze do 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz