SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
6 płatów filetów śledziowych marynowanych
1 por
1 duża cebula
puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
4 jajka na twardo
1 ogórek kiszony
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Białą część pora kroimy w krążki, zalewamy wrzątkiem i po 30 sekundach odcedzamy.
Cebulę kroimy w pół księżyce, zalewamy wrzątkiem i po minucie odcedzamy.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę kroimy w kostkę.
Białka jajek oddzielamy od żółtek. białka ścieramy na grubych oczkach tarki, żółtka chowamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie kruszymy je drobno w rękach.
Ogórka kroimy w kostkę i mieszamy go z majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W salaterce układamy kolejno warstwy naszych składników:
Por, cebula, śledź, 1/2 sosu majonezowego, cebula, papryka,kukurydza, 1/2 sosu majonezowego, białka i żółtka.
Całość możemy udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz