ZALEWAJKA

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, składająca się z ugotowanych, pokrojonych w kostkę ziemniaków zalanych  przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Do Kielc zalewajka dotarła na przełomie XIX i XX wieku. Zalewajka została wpisana na listę produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego 6 września 2006 roku. Istnieje kilka odmian tej zupy ja dziś przedstawię Wam właśnie wersję kielecką, którą gotowała moja mama i ja gotuję ją po dziś dzień.

Składniki:                                                                                                   
około 1 1/2 l wody

3/4 kg ziemniaków
1/2 l żuru
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietany 30%
słonina ze skwarkami
świeży zielony koperek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak aby woda zakrywała ziemniaki na ok. 2 cm wysokości) dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zalewamy żurem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec gotowania wlewamy śmietanę 30% i polewamy całość roztopioną słoniną ze skwarkami, posypujemy zielonym koperkiem.




Komentarze

Popularne posty