MAKARON ZE SZPINAKIEM
Szpinak: to podstawowy element zdrowej diety. Chciałam dziś w całości obalić mity, że to nie dobra zielona trawa. Szpinak dobrze przyrządzony jest smaczny i pełen witamin.
Składniki:
400 g makaronu świderki
300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
1 duży ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
szczypta mieszanki przypraw: pomidory z oregano i chili
1 łyżka masła
szczypta startego sera (opcjonalnie)
świeża czerwona papryka pokrojona w drobna kostkę
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Szpinak rozmrażamy.
Masło topimy na patelni wrzucamy starty czosnek, dodajemy szpinak. Całość dusimy do momentu, aż pozbędziemy się nadmiaru wody z pod szpinaku. doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. W smaku powinniśmy wyczuwać lekka ostrość chili.
Szpinak przekładamy do naczynia z makaronem, dodajemy posiekana paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.
Danie podajemy gorące, dla chętnych można posypać całość startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz