JABŁKOWA TARTA

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1 łyżka smalcu
Nadzienie:
6 dużych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 1/2 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Składniki na ciasto łączymy z sobą najpierw siekając nożem, a następnie sklejamy składniki ze sobą delikatnie wyrabiając. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną formę do tarty. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy kilka minut w temperaturze 160 stopni.
2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do rondelka i prażymy je około 10 minut, dodajemy galaretkę mieszamy energicznie i prażymy jeszcze około 5 minut aby galaretka nam się rozpuściła, na końcu dosypujemy cynamon.
3. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Wykładamy gorące jabłka, na wierzch ścieramy ciasto, które umieściliśmy w zamrażalniku.Podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto jeszcze około 30 minut.



Komentarze

Popularne posty