NOCNY CHLEB
Bardzo łatwy w przygotowaniu i mało pracochłonny. Zapach, który unosi się w całym domu podczas pieczenia jest obłędny. A świeżo upieczony bochenek znika natychmiast
Składniki:
25 g drożdży
700 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie w wysokiej misce. Dosypujemy mąkę, płatki owsiane sól i olej wszystkie składniki łączymy ze sobą (ciasto lekko luźne). Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy podsypując 2 łyżkami mąki. Wystarczy dosłownie kilka ruchów, aby ciasto stało się spójne. Dzielimy na 2 części i przekładamy do 2 aluminiowych keksówek posmarowanych olejem. Każdy bochenek smarujemy mlekiem. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik (grzanie góra/dól) do temperatury 200 stopni. Foremki z ciastem zanim trafią do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 35 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25 minut. po tym czasie wyjmujemy nasz chleb z foremek i pieczemy z termoobiegiem 5 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Chleb przechowujemy w lnianej ściereczce.
Uwaga:
Chleb możemy posmarować również rozkłóconym jajkiem.
Zamiast płatków owsianych możemy dodać ziarna słonecznika.
Jeżeli natomiast zbytnio spiecze nam się skórka chleba to możemy jeszcze ciepłe bochenki posmarować masłem. Skórka zmięknie nam od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz