ŚLEDŹ W GALARECIE
Składniki
2 płaty śledzia marynowanego
1 marchewka
mrożony zielony groszek (garstka)
kukurydza konserwowa (garstka)
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie żelatyny
Sposób przygotowania
Marchew obrać przekroić na pół. Do garnka nalać 300 ml wody, wlać wino dodać kostkę warzywną, sól, pieprz i liście laurowe, Wrzucić marchew, po około 10 minutach wrzucić groszek i ugotować na półmiękko. Śledzie opłukać z zalewy, zdjąć skórę, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Wywar przecedzić przez sito, rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ugotowaną marchewkę pokroić w małą kostkę. Do przygotowanych misek lub salaterek rozłożyć kawałki śledzia i marchewkę, groszek i kukurydzę zalać całość galaretą, odstawić do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz