ZIELONY BARSZCZ
Składniki
1 szklanka świeżego posiekanego szpinaku
1 laska kiełbasy podwędzanej
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
2 litry wody
0,75 litra zakwasu żuru
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy, wyciśnięty czosnek ,mieszamy . Dodajemy szpinak i wszystko dusimy .
W garnku zagotowujemy wodę wrzucamy kiełbasę , warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, liść laurowy i ziele. Nabieramy troszkę bulionu i przelewamy na patelnie ze szpinakiem mieszamy i wlewamy wszystko do garnka. Zagotowujemy i wszystko miksujemy blenderem. Wlewamy zakwas żuru do naszej zmiksowanej zupy, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz