PIECZARKOWA TARTA Z KREWETKAMI I SEREM CAMEMERT
Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki
2 żółtka
szczypta soli
15 dkg margaryny
mała szczypta sody
Nadzienie
0,5kg pieczarek
2 cebule
6 pomidorków koktaliowych
ser camembert
krewetki koktajlowe (ilość wg upodobania)
zielona pietruszka
4 plastry żółtego sera
bazylia, oregano, pieprz i sól do smaku
ząbek czosnku
masło do duszenia
papryka czerwona
śmietana 30% około 100 ml
1 jajko
Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i dusimy na maśle, pieczarki obieramy lub myjemy, kroimy w paski i dusimy razem z cebulą.Krewetki wrzucamy na rozgrzane masło dodajemy mały ząbek czosnku i dusimy chwilę, paprykę kroimy w kostkę i także podsmażamy na łyżce masła.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy, rozwałkowujemy na nie za cienki placek i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwając dno ciasta widelcem. Pieczemy od 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy cisto z piekarnika na dno układamy plasterki sera żółtego, pieczarki, paprykę, krewetki, pokrojone na ćwiartki pomidorki i kawałeczki sera camembert. Wszystko zalewamy śmietaną połączoną z jajkiem, posypujemy natką pietruszki i zapiekamy jeszcze około 10 minut.
JEŻELI MAMY W DOMU KOGOŚ KTO NIE LUBI OWOCÓW MORZA, MOŻEMY ZROBIĆ TARTĘ PÓŁ NA PÓŁ, TAK JAK JA TO ZROBIŁAM :)
Komentarze
Prześlij komentarz