ZUPA KREM Z PORA
SKŁADNIKI:
3 łyżki masła
1 litr bulionu drobiowego
3 duże pory
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
mały seler
2 duże ziemniaki
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek zielony
grzanki
4 łyżki śmietany 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pory oczyścić, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W dużym garnku roztopić masło, dodać wszystkie warzywa i podgrzewać na średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać, w zrazie potrzeby podlać odrobina wody.
Następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 20 minut.
Gdy warzywa, są już miękkie należy je zmiksować na gładki puszysty krem, zupę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z grzankami posypaną zielonym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz