PIEROGI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE
Pierogi z mięsem, ale nie takie zwyczajne tym razem w pysznej chrupiącej panierce
Pytanie, które wielu z Was zadaje sobie na pewno często, to co tu zrobić z mięsem i warzywami, które pozostaje po ugotowaniu rosołu? Jakie je wykorzystujecie? Co gotujecie? Ja postanowiłam zrobić pierogi.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Mięso rosołowe (ja miałam 2 ćwiartki z kurczaka, pierś z kaczki)
2 marchewki ugotowane
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 łyżka maki
1/2 łyżeczka ostrej papryki
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
Mięso z rosołu zmielić przez maszynkę do mięsa z marchewką i jedna cebulą. Dodać posiekaną i usmażoną na złoto drugą cebulkę, wymieszać, doprawić wedle uznania.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.
Wrzucamy na wrzątek do momentu wypłynięcia, studzimy.
Każdego pieroga moczymy w rozkłóconym jajku z mąką i ostrą papryką oraz w bułce smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor.
Takie pierogi w chrupiącej panierce można przygotować ze swoim ulubionym farszem.
Komentarze
Prześlij komentarz