PYZY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
Składniki:
Ciasto
1/2 kg ziemniaków ugotowanych
1/2 kg ziemniaków surowych
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
sól
3 łyżki oleju
Szpinak:
450 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
20 dag sera żółtego wędzonego
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonej natki pietruszki
sól pieprz do smaku
szczypta chili
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Pyzy:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, lub bardzo dokładnie ugniatamy.
Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sitko i pozostawiamy do odcieknięcia. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię zebraną na dnie miski, pozostawiamy.
Do dużej miski wkładam ugotowane i surowe odcedzone ziemniaki, skrobię pozostało po odcedzeniu surowych ziemniaków, mąkę ziemniaczana, mąkę pszenną i jajko całość wyrabiamy do połączenia składników.
Mokrymi dłońmi formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego lub większe.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 4 minuty od wypłynięcia.
Szpinak:
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak, dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody około 5-8 minut. Dodajemy starty wędzony ser. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeżeli szpinak ma zbyt gęstą konsystencję, dolewamy odrobinę wody.
Rada:
Polecam wrzucić na wrzątek najpierw jedną pyzę w celu sprawdzenia czy ciasto nam się nie rozpadnie podczas gotowania. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce do ciasta dosypujemy jeszcze po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej.
Komentarze
Prześlij komentarz