CIASTO NA PIEROGI

Miękkie i elastyczne ciasto, które wspaniale się lepi , super wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania


Składniki:
Ciasto:

600 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka bardzo ciepłej wody (250 ml)

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą  w misce łyżką, uważając aby się nie poparzyć. Po połączeniu wszystkich składników wyciągamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie ciasto, bez posypywania już mąką. Wyrobione ciasto jeszcze ciepłe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na około 15 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypując maką), z których wykrawamy krążki, na każdy układamy ulubiony farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.

UWAGA:
skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia. 


Komentarze

Popularne posty