CIASTO NA PIEROGI
Miękkie i elastyczne ciasto, które wspaniale się lepi , super wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
600 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka bardzo ciepłej wody (250 ml)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce łyżką, uważając aby się nie poparzyć. Po połączeniu wszystkich składników wyciągamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie ciasto, bez posypywania już mąką. Wyrobione ciasto jeszcze ciepłe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na około 15 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypując maką), z których wykrawamy krążki, na każdy układamy ulubiony farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
UWAGA:
skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia.
UWAGA:
skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia.
Komentarze
Prześlij komentarz