SYROP Z CZARNEGO BZU
Aromatyczny syrop,z kwiatów czarnego bzu, które zawierają olejki eteryczne, związki sodu, glinu, potasu, żelaza i wapnia.
Przepis na ten pyszny syrop zaczerpnęłam z zaprzyjaźnionego bloga:
Syrop ten stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny, przeciwzapalny, rozkurczowy. Podnosi odporność organizmu. Bardzo aromatyczny syrop, dodajemy do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczamy wodą, możemy dodawać do deserów.
Składniki:
40 kwiatostanów czarnego bzu
1 1/2 szklanki wody
2 kg cukru
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Kwiatostany dokładnie, ale delikatnie płuczemy. Z wody, cukru, cytryny gotujemy syrop, odstawiamy do wystudzenia. Zimnym syropem zalewamy kwiaty i pozostawiamy na 2 doby, po upływie tego czasu cedzimy syrop przez gazę, zlewamy do butelek i pasteryzujemy 10 minut.



Komentarze
Prześlij komentarz