SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KULKAMI / MIĘSO

Składniki
sos:
koncentrat pomidorowy Pudliszki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
kilka listków świeżej bazylii i oregano
1/2 ostrej papryki
sol i pieprz do smaku
1 szklanka bulionu warzywnego
kulki:
1/2 kg mielonej łopatki
1 cebula
2 jajka
1 bułka zamoczona w szklance mleka
4 łyżki bułki tartej
duży ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki: papryka słodka, kolendra,majeranek,pieprz, tymianek, vegeta, rozmaryn.
bułka tarta do panierki
olej do smażenia 

makaron spaghetti
żółty ser

Sposób przygotowania:
Kulki:
Mięso mielone przekładamy do miski, ścieramy do niego cebulę na najdrobniejszych oczkach tarki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajka, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. odsączamy nadmiar tłuszczu po usmażeniu na ręczniku papierowym.
Sos:
Czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na łyżce masła. Dolewamy bulion i dodajemy cały koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy posiekanymi ziołami i resztą przypraw.
Makaron gotujemy wg przepisu. Ser ścierany na grubych oczkach tarki.
Sposób padania:
makaron, sos, kulki mięsne, ser żółty.


Komentarze

Popularne posty