ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Nie wiem czy słyszeliście, ale według mitologii Majów pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Ja dziś nic nie będę lepić, ale chciałam Wam przedstawić przepis na zupę krem z kukurydzy. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i syta, w zimne dni można spożywać ją na ciepło, a w upalne świetnie smakuje na zimno.
Składniki:
2 puszki kukurydzy (po 400 g)
2 nieduże cebule
2 ziemniaki
1 marchewka
1 łyżeczka miodu
5 łyżek śmietany 30 %
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub 2 szczypty w proszku)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
szczypta słodkiej papryki
szczypta suszonej lub świeżej kolendry
750 ml wody lub bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki marchewkę i ziemniaka. Imbir trzemy na tarce, czosnek drobno siekamy. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zalewamy całość wodą lub bulionem. Odsączoną kukurydzę z puszek podsmażamy na drugiej łyżce masła. Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy kukurydzę i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.Na końcu dodajemy śmietanę i płaską łyżeczkę miodu. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę wszystkimi przyprawami oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek dekorujemy zieloną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz