NADZIEWANA CUKINIA
Składniki:
1 cukinia
1 torebka ryżu
20 dag pieczarek
2 łyżki 18% śmietany
1 mała cebulka
kawałek wędzonego boczku
pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz do smaku
czosnek granulowany
łyżka masła
przyprawa do zup w płynie
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Cukinię przecinamy na pół i usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię wrzucamy na osolony wrzątek na 3 minuty. Studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy tak, aby woda spod grzybów nam nie odparowała do końca (w razie potrzeby dolewamy odrobinę). Gdy grzyby są już miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i przyprą do zup w płynie do smaku, dolewamy śmietanę i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni.
Ryż dodajemy do grzybów i wszystko razem mieszamy.
Cukinię faszerujemy ryżem na górze układając boczek.
Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz