MAKARON ZE ŚLIWAMI

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.

Składniki:
1 opakowanie dowolnego makaronu świderki
1/2 kg śliwek węgierek
150 ml śmietany 30%
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 garści siekanych orzechów włoskich
80 g mozzarelli tartej
tłuszcz do wysmarowania naczynia
bułka tarta do obsypania naczynia
sztuczny płynny miód

Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem  i wysypujemy bułką tartą.
Makaron gotujemy al dente.
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną.
W naczyniu żaroodpornym układamy:
- makaron
- śliwki
- orzechy
- mozzarella
- makaron
- śliwki
- orzechy
- mozzarella
Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Przed spożyciem porcję na talerzy można polać sobie odrobiną sztucznego miodu.
Oczywiście zwolennicy naturalnych produktów mogą użyć miodu naturalnego, ale uwierzcie mi smak sztucznego miodu w tej potrawie jest niezastąpiony.



Komentarze

Popularne posty