ŚNIADANIOWE BUŁECZKI
Przepis na te bułki znalazłam na zaprzyjaźnionej stronie, umieszczam go na moim blogu gdyż uważam, że jest naprawdę godny polecenia. Bułeczki są chrupiące i bardzo pulchne, a w dodatku nie ma przy nich dużo pracy.
Składniki:
1 opakowanie drożdży instant (7g)
0,5 kg mąki pszennej do wypieków chleba (typ 650)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
25g masła
ulubione ziarna do posypania
mleko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, suche drożdże i sól, mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy.
Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę.
Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy ziarnami. Pieczemy około 10 minut z termoobiegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz