LECZO W SŁOIKACH

Ilość składników dopasowujemy do ilości jaką chcemy przygotować.
Podaję proporcje jakich ja użyłam

Składniki:
2 duże czerwone papryki
2 duże zielone papryki
2 duże białe papryki
2 papryczki chili
4 cukinie długości około 25 cm (nie przerośnięte, wtedy nie musimy usuwać ziaren)
1 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy czyścimy z nasion, cukinię obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu, podlewając odrobiną wody.
Pomidory nacinamy na górze wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, następnie po 2 minutach przelewamy zimna wodą i usuwamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do całości. Wszystko razem dusimy do miękkości około 25-30 minut, na końcu solimy i gorące wkładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na zakrętkach.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zimą dusimy cebulkę z kiełbasą dodajemy zawartość słoika, przyprawiamy do smaku i leczo gotowe. Smacznego

Komentarze

Popularne posty