ZUPA FASOLOWA

Składniki
szklanka drobnej fasoli
laska kiełbasy podwawelskiej
marchewka
pietruszka
szczypta lubczyku
1 łyżka masła
1 łyżka maki
przyprawa do dań z fasoli
łyżeczka majeranku
4 ziemniaki
3 litry wody
liść laurowy
3 ziela angielskie
sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
1. Fasolę zalewamy wodą na całą noc. Rano wylewamy wodę, wlewamy świeżą i doprowadzamy naszą fasolę do wrzenia. Ponownie wylewamy wodę i wlewamy ponownie świeżą.
2. Stawiamy na ogniu i gotujemy fasolę z dodatkiem przypraw: szczypta lubczyku, majeranek, ziele, liść, marchewka i piertuszka.
3. Gdy groch mamy już prawie miękki dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy przyprawą do fasoli i solą i pieprzem, gotujemy do miękkości ziemniaków.
4. Przygotowujemy zasmażkę, masło roztapiamy na patelni dodajemy mąkę i rumienimy. Całość dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego


Komentarze

Popularne posty