SOS POMARAŃCZOWY
Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże owoce sezonowe to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą. Znakomicie smakuje jako owoc, ale równie dobrze w deserach a nawet jako dodatek do mięs.
Składniki:
1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego
1 duża pomarańcza
2 łyżeczki miodu naturalnego
350 ml wody
Sposób przygotowania:
Pomarańczę myjemy i sparzamy gorącą wodą, odcinamy z niej 3 plastry. Z pozostałej części wyciskamy sok. Sos rozpuszczamy w wodzie, dolewamy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód i plastry pomarańczy całość gotujemy przez około 7-8 minut.
Moja propozycja podania z pieczoną piersią z kurczaka, ale równie świetnie smakuje z kaczką, lub królikiem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń