SZARLOTKA NA RAZ
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
1 1/2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
6 łyżek cukru (uwaga ilość dopasować do słodkości jabłek)
10 łyżeczek konfitury żurawinowej
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, wycinamy krążki każdy niewiele większy od foremki. foremki tartaletek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wylepiamy każdą ciastem.
Jabłka obieramy ścieramy na tarce i smażymy w rondlu, gdy jabłka są już rozprażone dodajemy cukier i galaretkę. wszystko jeszcze dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki i cukru.
Gorące jabłka układamy w foremkach wyłożonych ciastem, na środek dajemy po łyżeczce żurawiny. Całość przykrywamy krążkiem ciasta zlepiamy brzegi. Wykałaczką robimy dziurki w cieście, aby oddychało podczas pieczenia. smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temp 180 stopni około 25-30 minut.



Komentarze
Prześlij komentarz