RYBA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI

Składniki
Ryba 4 płaty (dowolny ulubiony filet lub np KARP)
5 dużych marchewek
3 korzenie pietruszki
1 por
1 seler
2 torebki soczewicy
sól i pieprz
3 łyżeczki przyprawy do ryb
bułka tarta lub zgniecione płatki kukurydziane
mąka pszenna
2 jajka
2 łyżki masła
natka pietruszki i natka lubczyku
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę ścieramy na grubych oczkach tarki i dusimy z dodatkiem masła od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Gdy warzywa już są miękkie przyprawiamy je PRZYPRAWĄ DO RYB.
2. Rybę kroimy na odpowiadające nam płaty po obu stronach opruszamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy dodając szczyptę natki pietruszki i szczyptę lubczyku. Rybę obtaczamy kolejno w mące w jajku i w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu.
3. Soczewicę gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie
4. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, układamy na talerzu SOCZEWICĘ, RYBĘ, WARZYWA. Dekorujemy sparzonym porem i natką pietruszki.




Komentarze

Popularne posty