PIECZONY ŁOSOŚ Z BROKUŁAMI

Składniki:
 filet z łososia ze skórą
 sześć różyczek brokuła
 mały pęczek dymki
 2 ćwiartki cytryny
 3 łyżki masła klarowanego
 2 łyżki oleju Kujawskiego bazylia z suszonymi pomidorami
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Fileta czyścimy z łusek i płuczemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy masło, na to fileta, w około układamy wypłukane, posolone różyczki brokuła, fileta zalewamy olejem, posypujemy drobno pokrojoną cebulką i dodajemy 2 ćwiartki cytryny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po 20 minutach pieczenia rybę polewamy sosem sojowym rozcieńczonym z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny.


Komentarze

Popularne posty