PIECZONY ŁOSOŚ Z BROKUŁAMI
Składniki:
filet z łososia ze skórą
sześć różyczek brokuła
mały pęczek dymki
2 ćwiartki cytryny
3 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju Kujawskiego bazylia z suszonymi pomidorami
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Fileta czyścimy z łusek i płuczemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy masło, na to fileta, w około układamy wypłukane, posolone różyczki brokuła, fileta zalewamy olejem, posypujemy drobno pokrojoną cebulką i dodajemy 2 ćwiartki cytryny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 30 minut. Po 20 minutach pieczenia rybę polewamy sosem sojowym rozcieńczonym z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny.




Komentarze
Prześlij komentarz