PIECZONE UDKA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI:
6 szt udek
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka octu winnego
190 g musztardy delikatesowej
2 łyżki oleju kujawskiego pomidory, czosnek, bazylia
słodka papryka
sól i pieprz
1/2 szklanki bulionu np drobiowego
natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Udka myjemy i dzielimy na połowę, posypujemy z każdej strony papryką, solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos: musztardę, miód, olej, ocet, które dokładnie ze sobą łączymy. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, smarując każdy kawałek sosem, na końcu całość, zalewamy delikatnie bulionem. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę naczynia  i pieczemy, aż mięso nam się delikatnie zrumieni.
Podajemy posypane świeżo siekaną natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty