PIECZARKI - CIASTKA NA SŁODKO

Składniki:
150 g margaryny
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
kilka kropli aromatu cytrynowego
kakao
pusta plastikowa butelka bez zakrętki

Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy.Dosypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę ziemniaczaną i aromat. Ucieramy do uzyskania gładkiej elastycznej masy.
Formujemy kule wielkości piłek pingpongowych. Każdą z kul nadziewamy na gwint butelki, obtoczony w kakao. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nóżkami do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut bez termoobiegu.


Komentarze

Popularne posty