DUSZONE MIĘSO OD SZYNKI Z JABŁKAMI

Składniki:
6 kawałków (kotletów)  mięsa od szynki
2 jabłka
1 szklanka cydru z antonówek
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 ziarna jałowca
1 łyżka rodzynek
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz  do smaku
mąka
olej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:
Mięso rozbijamy tłuczkiem, nacieramy rozgniecionym w moździerzu czosnkiem i jałowcem, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy cebulę. Obsmażone mięso przekładamy do rondla, podlewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy i cydr, dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy do rondla pokrojone na ćwiartki jabłka oraz rodzynki. Sos możemy zagęścić łyżką mąki.


Komentarze

Popularne posty