BISZKOPT

Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka rozdzielamy od żółtek sposób. 
Białka solimy i ubijamy na sztywna pianę. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ocet. dokładnie mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia. Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do gotowej słodkiej piany dodajemy żółtka z proszkiem i mąkę. wszystko dokładnie mieszamy w jedną stronę zawijając łyżką do środka. Gotowa masę wylewamy na blachę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm/29 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut (do tzw suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu okrawamy boki i wyjmujemy ciasto z blaszki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty