KLUSKI LENIWE

Tym razem zapraszam na obiad w wersji na słodko. Smak ten pamiętam z dzieciństwa kiedy mama podawała nam kluski z serem okraszone masłem, zawsze prosiliśmy o dokładkę z bratem.

Składniki:
ciasto
250 g tłustego twarogu
1 jajko
500 g ugotowanych ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do podania
biały ser
cukier
masło

Sposób przygotowania:
ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. łączymy z resztą składników i wyrabiamy na gładką masę.
Z ciasta formujemy wałki i kroimy kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm.
Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia delikatnie mieszając.
Podajemy gorące z pokruszonym białym serem i cukrem, polane masłem .
Smacznego

Komentarze

Popularne posty