Czerwone naleśniki z serem

Dla Naszej Karoli słowo buraki znaczy fuj... a sok z buraka? ojjjj 😕 dlatego dziś na obiad mamy czerwone naleśniki właśnie z sokiem buraczkowym, kolor naleśników nie przeszkadza w niczym więc za smakiem były zjedzone :) 

Naleśniki

330 ml soku z buraka
330 ml mleka
1 jajka
330 g mąki
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru

Farsz

kostka sera półtłustego
łyżka śmietany 18%
cukier wanilinowy
3 łyżeczki cukru

250 g malin plus kilka do naleśników i dekoracji

200 ml śmietany 30%

 cukier puder


Sposób przygotowania:

Maliny umieszczamy w rondelku podlewamy łyżeczką wody i na małym ogniu doprowadzamy do ich rozgotowania. Następnie przecieramy przez drobne sitko w celu pozbycia się pestek. Powstały mus dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

Składniki na naleśniki łączymy ze sobą, za pomocą miksera lub przy użyciu ruzgi, tak aby ciasto miało gładką konsystencję bez grudek. 

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

Składniki na farsz mieszamy dokładnie. 

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru.

Usmażone naleśniki smarujemy serem układamy kilka malin i zawijamy.

Podajemy polane musem malinowym z dodatkiem bitej śmietany. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty