KUMPIR
Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, szpinakiem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami. Pamiętajcie w kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, więc twórzcie swoje kumpiry o niepowtarzalnym smaku
Składniki:
4 duże ziemniaki
220 g mrożonego szpinaku (można użyć również świeżego)
pojedyncza pierś z kurczaka
2 suszone pomidory
1/2 sera pleśniowego camembert
4 duże ząbki czosnku
5 łyżek śmietany 30 %
1 łyżka masła klarowanego
4 plastry masła
sól i pieprz do smaku
pieprz cayenne
10 dag sera żółtego
oliwa do smażenia
przyprawa do kurczaka
Dekoracja:
zielony szczypiorek
Sos:
śmietana 18%
1 łyżeczka czubrycy zielonejsól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni ( ziemniaki można wcześniej podgotować, skracając tym samym czas pieczenia).
Szpinak rozmrażamy na maśle klarowanym, dodajemy starty czosnek przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec zalewamy śmietaną 30%.
Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i pieprzem cayenne.
Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki, pomidory i ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki na sos łączymy razem.
Gdy ziemniaki są już upieczone, nacinamy je wzdłuż, rozchylamy i łyżką rozgniatamy miąższ. Kładziemy plasterek masła, posypujemy startym żółtym serem, następnie szpinak, kurczak, ser, suszone pomidory. Całość zalewamy sosem i dekorujemy zielonym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz