ORZECHÓWKA NA ŻOŁĄDEK
Nalewka z orzechów przede wszystkim pomaga w kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit.
Gorzka
nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana
jako środek leczniczy na bóle żołądka i problemy z trawieniem -
przy odrobinie starań może być również smacznym,
aromatycznym napitkiem.
Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.
Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.
Składniki:
20 zielonych orzechów
20 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
0,5 l alkoholu
Sposób przygotowania:
Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.
Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.

Komentarze
Prześlij komentarz