ORZECHÓWKA NA ŻOŁĄDEK

Nalewka z orzechów przede wszystkim pomaga w kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit.


Gorzka nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na bóle żołądka i problemy z trawieniem - przy odrobinie starań może być również smacznym, aromatycznym napitkiem. 
Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.

Składniki:
20 zielonych orzechów
20 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
0,5 l alkoholu

Sposób przygotowania:
Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.
Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.

Swojskie alkohole

Komentarze

Popularne posty