ZUPA SELEROWA

SKŁADNIKI:
1 1/2 litra bulionu np drobiowego
1 duży seler korzeń
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
przyprawa do zup w płynie
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany do zup
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło rozpuszczamy w garnku i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dolewamy bulion wrzucamy ziemniaki i seler, także pokrojone w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę ( kroimy jak lubimy :) ). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy ziele angielskie i pokrojony cienko seler naciowy. Wszystko odrobinę solimy i pieprzymy, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już ugotowane do całości dodajemy rozrobioną mąkę ze śmietaną z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania, przyprawiamy sola pieprzem i przyprawą do zup w płynie.

A teraz na koniec wersja zupy przygotowanej w szybkowarze :)

Masło rozpuszczamy w szybkowarze. Dodajemy cebulę i podsmażamy.  Następnie całość zalewamy bulionem, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeń i naciowy, oraz przyprawy.  Zamykamy szybkowar, stawiamy na dużym ogniu doprowadzamy do pełnej mocy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż szybkowar ostygnie. Otwieramy i dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietana i odrobiną wody ciągle mieszając. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.


Komentarze

Popularne posty