MAKARONOWE MUFINY

Składniki

20 dag sera edamskiego

80 g makaronu nitki (cienutkie)

2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych

3 kabanosy wieprzowe

150 ml mleka

3 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżeczka sody

sól i pieprz

czubryca zielona

mieszanka ziół suszone pomidory+czarnuszka+czosnek niedźwiedzi

łyżka masła

bułka tarta

liście bazylii



Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

W formie muffinkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą układamy po łyżce makaronu, pokrojonego kabanosa, posypujemy szczyptą czubrycy i mieszanką ziół, startym żółtym serem

Orzeszki obieramy z łupinek i brązowych skórek. Wrzucamy na suchą patelnię i prażymy około 5 minut. Jeszcze ciepłe (uwaga nie gorące) siekamy nożem.

Jajka łączymy z mlekiem, mąką, sodą solimy i pieprzymy, na końcu wrzucały 1 1/2 łyżki posiekanych orzechów. Dokładnie mieszamy i zalewamy produkty w foremkach. Na końcu każdą muffinkę posypujemy szczypta posiekanych orzechów.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 220 stopni.




Komentarze

Popularne posty