TARTA Z MASĄ SEROWĄ

 Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
10 dkg margaryny
mała szczypta sody
Nadzienie
1 serek homogenizowany
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki mleka
2 łyżki wody
Opakowanie śliwek kalifornijskich
kieliszek rumu
20 ml śmietany 30%
1 szt śmietan -fix
zapach do ciast rumowy
prażone migdały

Sposób przygotowania
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tak jak kruche ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, nakłuwając delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż spęcznieje, następnie wlewamy do niej mleko i podgrzewamy dokładnie mieszając aż się całkowicie rozpuści
Śliwki kroimy w paski zalewamy rumem, gdy alkohol całkowicie nam wsiąknie w owoce, a żelatyna jest już zimna, ale nadal lejąca dolewamy 3 łyżki do owoców.
Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce serka , na końcu zapach i wlewamy resztę żelatyny.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fix-em
Gdy spód tarty mamy już zimny wykładamy na niego: śliwki, masę serową, śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami.

Płatki migdałowe wysypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu.



Komentarze

Popularne posty