FASZEROWANE RYŻOWE MUFFINY

Składniki:
300 g ryżu
250 g pieczarek
200g kiełbasy np. Toruńskiej
1 por
1 jajko
sól i pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki
szczypta oregano i bazylii (świeżej lub suszonej)
2 łyżki masła
tłuszcz do wysmarowania foremek oraz bułka tarta do posypania
100 g sera żółtego
pęczek natki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy tak jak zawsze.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła.
pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki, następnie podsmażamy na tłuszczu pozostałym z pod kiełbasy.
Pora białą część, kroimy w pól księżyce i również podduszamy na łyżce masła.
Wszystkie składniki studzimy.
Do salaterki wrzucamy wszystkie podduszone składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Do ryżu wrzucamy posiekaną natkę zielonej pietruszki i wbijamy jajko,
dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanych foremek na muffinki układamy po kuce ryżu, robiąc w nich dołek. Następnie w wgłębieniu układamy farsz przykrywamy ryżem, posypujemy żółtym serem i papryką. Zapiekamy 15 minut  w temperaturze 180 stopni.



Komentarze

Popularne posty